Ofisler diğer işyerlerinin çalışma ortamlarına nazaran daha güvenli görülmekle birlikte aslında birçok kazanın da yaşandığı ortamlardır. Elektrik, takılma, düşme ve kayma olayları, kimyasallar, ergonomi“Hayatın insanileştirilmesi ”, “insan kullanımı için tasarım”, “çalışma ve yaşam koşullarının insanla..., doğal afetler ve elektromanyetik radyasyon gibi başlıklar ofislerde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında ele alınması gerekir.
Ofislerde İş Sağlığı ve Güvenliği uygulanmaması, sürekli aynı pozisyonda kalma, tekrarlayan hareketler, ekranlı ve klavyeli araçlarla çalışma, el bileği ve parmaklara aşırı yüklenmeler, ortamın ısı, nem, ışık ve konfor yönünden uygunsuzluğunun neden olduğu multisistemik hastalıklara neden olabilir.
Ofis, bir işletmeyi veya bir hizmeti yönetmek üzere organizasyonel faaliyetlerin yapıldığı alandır. Ergonomi“Hayatın insanileştirilmesi ”, “insan kullanımı için tasarım”, “çalışma ve yaşam koşullarının insanla..., maksimum iş güvenliği ve verimlilik sağlamak amacıyla, insanların anatomik ve bilişsel özelliklerinin, çalıştıkları çevre ve sistemlerin incelenmesine ve bu öğeler arasında maksimum uyumun sağlanmasına yönelik çalışmaların bütünü olarak tanımlanabilir. Bir diğer tanımıyla ergonomi“Hayatın insanileştirilmesi ”, “insan kullanımı için tasarım”, “çalışma ve yaşam koşullarının insanla..., çalışan kişinin işi, iş aletleri ve iş çevresiyle olan ilişkilerini araştırır.
Modern ofisler basit önlemlerle engellenebilecek potansiyel tehlikeler ile doludur. Ergonominin amacı ise sakatlanma veya yaralanma riskini en aza indirerek insan vücudundan en yüksek verimi almaktır. Çalışma ortamı ve alışkanlıkları ile basit ayarlamalar yapmayı öğrenmek kişinin rahatını ve verimliliğini büyük ölçüde arttıracaktır. Ergonominin risk faktörleri göz önünde bulundurularak ofislerde iş sağlığı ve güvenliği sağlanmaktadır.
Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik’te ekranlı araçEkranlı araç; uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve... tanımı şu şekilde yapılmıştır; “Uygulanan işlemin içeriğine bakılmaksızın ekranında harf, rakam, şekil, grafik ve resim gösteren her türlü araç”
Ofislerde Çalışma & Ergonomi Konuları;
- Ofis ve Ergonomi“Hayatın insanileştirilmesi ”, “insan kullanımı için tasarım”, “çalışma ve yaşam koşullarının insanla... Tanımı
- İstatistikler
- Ergonominin amacı
- Ofis Hastalıkları
- Ekranlı Araçlarla Çalışma
- Uygunsuz Davranışlar
- Ergonomik Tasarım Örnekleri
- Sonuç
Açıklama: Kursa başlamak için “KURSA BAŞLA” ikonuna tıklamanız gerekir. Her dersin sonunda mutlaka “BU DERSİ TAMAMLA” ikonuna basarak diğer derse/konuya/sınava geçmelisiniz. Sınavı başarıyla geçtiyseniz “BAŞARI BELGENİZİ” oluşturabilmeniz için “KURSU BİTİR” ikonuna basmanız gerekir.
Eğitim Özellikleri
- Ders: 5
- Sınav: 2
- Süre: 120 Dakika
- Yetenek Seviyesi: Uzmanlık
- Öğrenci: 3
- Sertifika: Var
- Değerlendirme: NİG Akademi
Gereksinimler
- Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi'ni Bitirmelisiniz
- İş Hijyeni Eğitimi'ni Bitirmelisiniz
- İş Güvenliği İşaretleri Eğitimi'ni Bitirmelisiniz
Özellikler
- 6 Ders
- 2 Sınav
Hedef Kitle
- Çalışanlar